Τμήμα Φιλολογίας
Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών

flag flag

Σκοπός

Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 118 της 24ης Απριλίου 2003, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο αριθμ. 102/5-5-2003 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και με το οποίο ιδρύθηκε το Τμήμα Φιλολογίας, «Το Τμήμα Φιλολογίας έχει ως αποστολή ι) να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση για την κλασική και σύγχρονη ελληνική και ξένη λογοτεχνία και γλωσσολογία και να μελετά τα φιλοσοφικά ρεύματα που επηρεάζουν την εξέλιξή τους, ιι) να παρέχει στους φοιτητές και στις φοιτήτριες τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία, ιιι) να οργανώνει μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν στην κατάρτιση επιστημόνων με εξειδικευμένες γνώσεις σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος και ιν) να συμβάλει στη μελέτη της επίδρασης της βυζαντινής κληρονομιάς στον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό και των στοιχείων που διαμορφώνουν σήμερα την οικουμενικότητά του».

Ο Οδηγός Σπουδών του Τμήματος περιλαμβάνει δύο Θεματικούς Κύκλους:

  • Θεματικός Κύκλος Μαθημάτων Κλασικής Φιλολογίας
  • Θεματικός Κύκλος Μαθημάτων Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας

Το Τμήμα Φιλολογίας συνδυάζει τα παραδοσιακά γνωστικά αντικείμενα με νέες ειδικότητες.

Παραδοσιακά γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στο Τμήμα Φιλολογίας είναι: Αρχαία Ελληνικά, Νέα Ελληνικά, Λατινικά, Γενική Γλωσσολογία, Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, Βυζαντινή Φιλολογία, Λαογραφία, Εισαγωγή στην Αρχαία Ιστορία, Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία, Παλαιογραφία, Παπυρολογία, Παιδαγωγικά.

Νέες ειδικότητες είναι : ειδική διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων, η ειδική διδακτική για παιδιά με ειδικές ανάγκες και η χρήση εφαρμογών λογισμικού στην φιλολογική έρευνα με την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η διδασκαλία των μαθημάτων πραγματοποιείται με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και έτσι οι διδασκόμενοι κατανοούν ταχύτερα και πληρέστερα τα θεωρητικά μαθήματα, καθώς και πιο εξειδικευμένα μαθήματα όπως την ειδική διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων, την ειδική διδακτική για παιδιά με ειδικές ανάγκες και χρήση εφαρμογών λογισμικού στην φιλολογική έρευνα με την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα εργαστήρια, στις αίθουσες διδασκαλίας, στην βιβλιοθήκη και στο αμφιθέατρο. Επίσης με το σύστημα τηλεδιάσκεψης ανοίγονται οι ορίζοντες για νέους τρόπους διδασκαλίας.

Υποδομή

 Εργαστήρια

Το Τμήμα Φιλολογίας διαθέτει δύο εργαστήρια ως ακολούθως:

1. Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών περιλαμβάνει κεντρικό εξυπηρέτη (server) και 25 προσωπικούς υπολογιστές με συχνότητα λειτουργίας επεξεργαστή 2,6 GHz, σκληρούς δίσκους χωρητικότητας 500 GB, DVD-ROM, κάρτες ήχου και οθόνες TFT 17''. Οι υπολογιστές αυτοί διαθέτουν λογισμικό εφαρμογών γραφείου, καθώς και πρόσβαση σε εκτυπωτές και σαρωτές. Το εργαστήριο παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο για τις ανάγκες των φοιτητών (χρήση δικτυακών βιβλιοθηκών και βάσεων δεδομένων, πρόσβαση σε σελίδες και «πύλες» ξένων πανεπιστημίων, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.ο.κ.).

2. Εργαστήριο Τεχνογνωσίας

Στο εργαστήριο Τεχνογνωσίας διδάσκεται η χρήση της τεχνολογίας στις ανθρωπιστικές επιστήμες (TLG, ηλεκτρονική βιβλιογραφία, ηλεκτρονικά Λεξικά, διαδίκτυο και κλασικές σπουδές), καθώς και η διδακτική των επιμέρους φιλολογικών μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής διδακτικής για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το μάθημα της τεχνολογίας στις ανθρωπιστικές επιστήμες είναι υποχρεωτικό.

 

Βιβλιοθήκη (από κοινού με το τμήμα Ι.Α.Δ.Π.Α.)

Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Φιλολογίας διαθέτει περίπου 20.000 τόμους βιβλίων, 216 τίτλους  περιοδικών, 52 διδακτορικές διατριβές, 151 πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες και 555 ανάτυπα εργασιών. Επίσης, περιλαμβάνει αναγνωστήριο, και έχει προβλεφθεί και δεύτερος χώρος που θα στεγάσει δωρεές και σπάνιες σειρές βιβλίων. Μέσω Διαδικτύου παρέχεται η δυνατότητα σύνδεσης με ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και δικτυακές βιβλιογραφικές «πύλες».

  

Δραστηριότητες - Κινητικότητα

1. Συμμετοχή στο Πρόγραμμα ERASMUS

 Συμβάσεις με:

  • University College London
  • Royal Holloway London University
  • Münster Universitåt
  • Université Paris IV-Sorbonne (συνεργασία με  ΠΑ.ΠΕΛ.)

 Προετοιμάζονται συνεργασίες με:

  • Πανεπιστήμιο Στρασβούργου

 2. Οργάνωση Eιδικών Συνεδρίων (στην Καλαμάτα)

  • Διεθνές Συνέδριο «Η σημασία της μάχης του Μαραθώνος για τον πολιτισμό: ιστορικές, αρχαιολογικές και φιλολογικές μαρτυρίες» (7-10 Οκτωβρίου 2010) με συμμετοχή πολλών διακεκριμένων πανεπιστημιακών (P.Rhodes, C. Pelling, C. Carey, P. Funke κ.ά.). Τα Πρακτικά δημοσιεύθηκαν από το Institute of Classical Studies του Λονδίνου.
  • Διεθνής Ημερίδα «Ρητορική και ρητορεία» (20/5/2011). Πρακτικά δημοσιευμένα από περ. ΠΛΑΤΩΝ , 2012.
  • Συνέδριο για την ελληνική γλώσσα και την κλασσική παιδεία (20-21/5/2007), με δημοσιευμένα Πρακτικά.
  • Ημερίδα για τον Αντώνη Σαμαράκη (4/11/2006), με δημοσιευμένα Πρακτικά.
  • Ημερίδα για τον Ι. Μακρυγιάννη (2006), με δημοσιευμένα Πρακτικά.
  • Ημερίδα «Σύγχρονα Ηθικά Προβλήματα», 12/05/2007, με δημοσιευμένα Πρακτικά.

 

Τμήμα